image_intro_alt

Ludzie mówią Czarnkowi DOŚĆ! Ruszyła zbiórka podpisów pod obywatelskim wotum nieufności

Zmiany w szkolnictwie, proponowane przez ministra Czarnka, mają stworzyć szkołę nie państwową, tylko partyjną, gdzie kuratorzy będą komisarzami politycznymi, dyrektorzy i nauczyciele mają posłusznie i bez sprzeciwu wykonywać polecenia partyjne, a młodzież nie jest nauczana, tylko indoktrynowana i kształtowana na bezkrytyczny wyborców PiS. Na taką szkołę nie ma zgody, nie tylko opozycyjnych, ale też wśród nauczycieli, rodziców i uczniów. Akcja Demokracja i Lewica rozpoczęły zbiórkę podpisów pod obywatelskim wotum nieufności dla ministra Czarka.

"Jesteśmy oburzeni planami ministra Czarnka co do jego deformy edukacji, która będzie miała fatalny wpływ na szkołę. Młodzież wróci po wakacjach do zupełnie innej szkoły, szkoły która będzie oparta na nienawiści, hejcie i pogardzie w stosunku do osób o odmiennym niż PiS zdaniu. Szkoła według ministra Czarnka ma dać nieograniczoną władzę kuratorom, którzy będą mogli decydować jakie organizacje mogą wejść do szkoły z zajęciami pozalekcyjnymi, a także dowolnie zwalniać dyrektorów i nauczycieli, których poglądy nie spodobają się PiS." - zauważyła posłanka Anita Sowińska.

Zbiórkę podpisów pod obywatelskim wotum nieufności wobec ministra Czarnka w Łodzi zainaugurowali posłanka Anita Sowińska i poseł Tomasz Trela w towarzystwie młodzieży. Posłanka Lewicy zaapelowała o podpisywanie wotum nieufności wobec ministra, który chce zniszczyć polską szkołę. Poinformowała, że podpisy można składać na piśmie, a także poprzez internet na stronie Akcji Demokracja (kliknij tu).

"Nie ma najmniejszej wątpliwości, że minister Czarnek to najgorszy minister edukacji po 1989 roku. Wszyscy pamiętamy Romana Giertycha - który wprowadzał mundurki do szkół - i myśleliśmy, że nic gorszego, jeśli chodzi o indoktrynację w szkole, nas nie spotka. Ale PiS tak chciał, że ministrem został pan Czarnek - człowiek, który kurię pomylił z kuratorium, a edukację z indoktrynacją. Powinien on jak najszybciej stracić stanowisko." - stwierdził poseł Tomasz Trela.

Łódzki parlamentarzysta podkreślił, że na najbliższym posiedzeniu Sejmu będzie głosowane wotum nieufności wobec ministra Czarnka i Lewica to wotum poprze bez wahania. Jednak Lewica i Akcja Demokracja chcą też pokazać, jak wielkie jest niezadowolenie społeczne z działalności ministra Czarnka, dlatego zainaugurowały akcję zbiórki podpisów pod obywatelskim wotum nieufności, pod którym tylko do soboty, i tylko przez internet podpisało się już ponad 50 tysięcy osób.

Poseł Trela zaapelował też o podpisywanie obywatelskiego wotum nieufności, aby pokazać, że więcej jest osób, które ministra chcą odwołać, niż tych, które dały mu mandat poselski. Podkreślił też, że szkołę trzeba uwolnić od człowieka, który chorobliwie realizuje politykę hierarchów kościelnych, takich jak Marek Jędraszewski i Tadeusz Rydzyk.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!